Minden vállalkozóbak december 31-ei fordulónappal számba kell venniük a vállalkozás vagyonát – ez természetesen az egyéni vállalkozókra is vonatkozik –, meg kell határozniuk a készleteik értékét, valamint fel kell mérnie a tárgyi eszközeit. A leltározás nem csupán kötelező feladat, hanem indok és főként lehetőség arra, hogy még a leltár összeállítása előtt átgondolja a vállalkozó, porosodik-e a raktárban felesleges, nem működő eszköz, eladhatatlan áru. Amennyiben a válasz igen, úgy azokat le kell selejtezni.

A könyvek üzleti év végi zárásához, a beszámoló elkészítéséhez, a mérleg tételeinek alátámasztásához olyan leltárt kell összeállítani és megőrizni, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a vállalkozónak a mérleg fordulónapján meglévő eszközeit és forrásait mennyiségben és értékben.

A társas vállalkozások számára a leltárra vonatkozóan a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény előírásait kell alkalmaznia, míg az egyéni vállalkozóknak a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény megfelelő rendelkezéseit.

Amennyiben kérdése van a leltárral és a leltár számviteli kezelésével kapcsolatban, bátran keresse munkatársainkat!

Közeleg az év vége!